Monday, September 13, 2010

Zagonetan pogled i govor tela

Govor tela, neverbalna komunikacija koja nas toliko razotkriva, specifičan je oblik saopštavanja poruka koji vekovima intrigira i naučnike i laike. Poznato je da čak 55% impresija o nama okolina crpi baš iz govora tela, 33% iz boje našeg glasa, a samo 7% iz onoga što govorimo. Gestikulacija, držanje tela, pokreti i pogledi koje nesvesno upućujmo, otkrivaju da li nam se neko dopada, da li ga se plašimo, želimo sa njim romansu ili samo što kraći susret.
Psiholozi tvrde da, iako koketiranje ponekad jako liči na udvaranje i flert, u njemu nema emocija, već je to neka vrsta „predstave“ koju igramo, ne bi li kod nekog izazvali određene reakcije i želje. Tako je koketiranje i vrsta manipulacije tuđim osećanjima, ali vrlo bezazleno i često jako dobro po fizičko zdravlje. Naime, stručnjaci tvrde da se tokom koketiranja i flertovanja ispušta velkika količina hormona koji utiču na to da se osećamo vedrije i zdravije.

Zagonetan osmeh i blistav pogled glavne su „taktike“ koketiranja. Stručnjaci tvrde da je, kada su u pitanju potencijalni seksualni partneri, dovoljno samo tri-četiri minuta da odlučimo da li nam se neko dopada ili ne, a utisak koji stvaramo najviše zavisi od veštine tog nekog da koketira i pošalje nam poruke šta od nas želi.
Međutim, autori mnogobrojne literature iz oblasti popularne psihologije, tvrde da se koketiranje može uvežbati. Tako, na primer, u knjizi „Superkoketa“, autorka Trejsi Koks daje vrlo precizna uputstva kako usavršiti veštine flerta i koketiranja. Presudno je, kaže, držati telo uspravno, stajati isturenih kukova i težinom prebačenom na jedno stopalo. To je, tvrdi, držanje samouverene žene. Takođe, savetuje da se hoda podignute glave, zabačenih ramena, uz lagano njihanje. Vrlo je važno i ostaviti dobar prvi utisak, pa kada ulazite u neku prostoriju, nekoliko sekundi ostanite na vratima, pogledajte najbližu osobu i široko se nasmešite. Kontak očima, tvrdi Trejsi Koks, oboriće s nogu potencijalni “plen“. U veštine koketiranja spadaju i umeće slušanja, zavodljiv pogled, smiren, dubok glas, podignute obrve...

Interesantno je i da su znaci koketiranja poptpuno isti svuda u svetu, bez obzira na kulturu, granice, religiju, socijalno-ekonomski status, nacionalnost...Umeće koketitranja je, po rečima stručnjaka, dragocen kapital, jer se pomoću njega mnoga vrata lakše otvaraju. Takođe, to je i ventil za svakodnevni stres i frustracije, pa ga treba „uvežbavati“ što češće. Tvrde i da ponekad to radimo nesvesno, ali samo do trenutka dok ne dođe do „verbalne“ faze. Onda smo već svesni šta radimo i reči koje izgovaramo imaju određen cilj.
Muškarci se prse i „šepure“, igraju se čašom ili paklom cigareta, glasniji su, oči su im raširene i ruke nemirne. Sa druge strane, dame se smeše, češće trepću, umiljatije su, zubima prelaze preko usana i upućuju sagovorniku kratke poglede. Ramena su im uglavnom spuštena, što stručnjaci tumače željom da pošalju poruku da su „bespomoćne i da im je potreban muževan zaštitinik“. Kada se takve poruke pošalju i ustanovi se obostrana zainteresovanost, sledi fizički kontakt, na primer, muškarac ženi sklanja pramen kose sa vrata, što je jasan znak da je „misija“ uspela. Takođe, jedan od najjasnijih znakova koketiranja jesu prekrštene noge, malo zabačene u stranu. Baš kao i žena koja, na primer, paradira kroz kafić do toaleta, njiše kukovima i kratko pogleda muškarca koji joj se dopada. Taj scenario viđen je milion puta, ali uvek iznova „pali“ i razbuktava maštu. Žene koketiraju govorom tela, pokretima, odećom, ponašanjem. Rečima najmanje.

Stručnjaci tvrde da su znakovi koketiranja i flerta jasni, odnosno da pouzdano možemo zaključiti da se o tome radi tek kada se uoče četiri uzastopna neverbalbna signala

2 comments: