Saturday, September 11, 2010

Google opcije za spas :)

1. « Undo Send » opcija za e-mail

Koliko vam se puta dogodilo da kliknete « Send » prerano? Bilo da niste do kraja uobličili vašu vickasu poruku od tri reda, namenjenu frajeru koji vam se dopada, ili ste greškom upisali njegovu umesto drugaricinu adresu, ova opcija vam može spasti život. Samo, budite brzi, jer imate svega pet sekundi da pritisnete « Undo Send » dugmence i izvučete se iz nezgodne situacije.

# Da biste aktivirali ovu opciju pronađite kategoriju « Settings » na vašem G-mail nalogu, koja se nalazi u gornjem desnom uglu. Izaberite « Labs » kategoriju, skrolujte na dole do « Undo Send » opcije, pritisnite « Enable » dugmece, a na kraju « Save Changes » koje se nalazi na dnu strane. Voila!

2. Šerujte svoj raspored

Možemo da se kladimo da ste prilično zauzeta cicac. A i vaš dragi se vrlo verovatno bori sa gustim rasporedom. Pa, umesto da gubite vreme pokušavajući da zapamtite njegove poslovne obaveze ili se nervirate očekujući da on zna tačno kada počinje vaš čas joge – pokušajte da šerujete kalendar na Google-u. Sa svog naloga možete podešavati informacije koje želite da podelite sa njim, a ako nešto želite i da sakrijete, neke aktivnosti možete označiti i kao « Private » (na primer ako planirate žurku iznenađenja za njega).

# Opcija koja će vam olakšati život se nalazi na adresi google.com/calendar, kao i u gornjem levom uglu vašeg G-mail naloga.

3. Podsetnik na mobilnom

Kao Cosmo cica sigurno se u velikoj meri oslanjate na SMS način komunikacije. Pa zašto mobilni ne biste koristili i kao podsetnik? Kada ste već napravili kalendar na Google-u, podesite i opciju da vam stižu poruke obaveštenja o dešavanjima koja predstoje. Ponekad je stvarno teško setiti se svakoga dana u isto vreme da treba popiti pilulu, pa zato nemojte zamarati mozak, kada o tome može da misli neko drugi (tačnije nešto drugo). Na isti način možete unapred podesiti podsetnik i zavašeg dragog, kako bi na vreme ostavio Soni i počeo da se sprema za izlazak sa vama.

# Kada zabeležite novi događaj u vaš kalendar, odaberite opciju « Edit Event Details », a zatim potražite SMS podsetnik u kategoriji « Options ». Moraćete prvo da verifikujete broj telefona u kategoriji « Settings ».

4. « Nezvanično » ćaskanje

Znate da Gmail automatski čuva vaše prepiske na četu! To je ok, osim ako baš i ne želite da neko slučajno naiđe na vaš bezobrazno-seksi razgovor sa dečkom. Ako izaberete opciju « off the record » razgovor neće biti sačuvan ni na vašem, ni na nejgovom kompjuteru. To je nešto kao kontrola štete pre nego što uopšte i nastane.

# Kad ste na četu, izabetite « Options » u donjem levom uglu. Kliknite na « Go Off the Record ».

5. Google nadzor za pijane poruke

Posle nekoliko koktela, slanje ljubavne poruke (ili besne u kojoj mu govorite sve što vam već dugo leži na srcu) može delovati kao dobra ideja. Ali kao i zbog mnogih drugih stvari u životu, sutra ujutru možete zažaliti. Ako aktivirate opciju « Mail Goggles », moraćete prvo da rešite nekoliko jednostavnih matematičkih problema (kao 72-31= ?) pre nego što nastavite sa slanjem poruke. Kad bi samo moglo nešto slično da se instalira na mobilni telefon!

# Kada se ulogujete na Gmail, idite na « Settings » u gornjem desnom uglu. Zatim izabetite « Labs » opciju i skrolujte na dole do opcije « Mail Goggles ». Kliknite « Enabale » da biste aktivirali ovu opciju, a onda « Save Changes ». U kategoriji « Settngs » možete i podesiti kojim danima u koje vreme želite da Google istupi i spreči vas da budete ishitreni. Ako to ne uradite – po difoltu je namešteno da opcija bude aktivna petkom i subotom između 10 uveče i 4 ujutru.

No comments:

Post a Comment